10 jednoduchých pravidiel, ktorými sa riaďte pri nakupovaní zdravých potravín
(S.D. Wells, Natural News) Dopyt po zdravých potravinách, najmä v bio kvalite, za posledných viac ako 30 rokov narástol míľovými krokmi.
V roku 1990 sa v USA minula len asi 1 miliarda dolárov na bio produkty. Do roku 2023 tieto výdavky vyskočili na 64 miliárd dolárov. Samozrejme, mnohé spracované potraviny, ktoré nesú označenie bio/organické, stále obsahujú veľa cukru, repkového oleja a iných zdraviu škodlivých prísad, avšak biopotraviny sú stále najlepšou voľbou.
Vyhýbanie sa chemickým pesticídom a zdravie decimujúcim herbicídom (napríklad glyfosát od Monsanta/Bayer) sa stalo najvyššou prioritou zástancov prirodzeného zdravia na celom svete.
Navyše, s rozmachom internetu sú dostupné fenomenálne recepty, ktoré sa dajú ľahko uskutočniť, vrátane svojpomocných videí na YouTube, takže kreativita so zdravými ingredienciami je oveľa dnes jednoduchšia ako kedysi.
Mnohé alebo väčšinu z pravidiel pri nakupovaní zdravých potravín možno dobre poznáte, ale je ľahké na ne zabudnúť, keď sa ponáhľate alebo impulzívne nakupujete hladní.
Najlepšie je zjesť zdravé jedlo alebo zdravú desiatu predtým, ako pôjdete nakupovať, aby ste zahnali túžbu po nezdravom jedle alebo nutkanie kúpiť si nejaké spracované jedlo, ktoré poškodzuje vaše črevá, energiu a jasné myslenie.
Prinášame vám 10 základných pravidiel. Ide o rýchleho sprievodcu počas nakupovania, ktorý vám pomôže vyťažiť maximum z vašich potravín:
1) Ak ingrediencie neviete vysloviť, vráťte položku späť do regálu.
2) Ak je zoznam ingrediencií dlhý kilometer, daný produkt nekupujte.
3) Ak je produkt propagovaný v televízii, zabudnite naň (iba veľké korporácie, ktoré obmedzujú kvalitu a falšujú potravinové výrobky, si môžu dovoliť televízne reklamné kampane).
4) Ak výrobok obsahuje repkový olej, vráťte ho späť (repkový olej sa zhlukuje a hromadí v tele a spôsobuje zápaly, stratu pamäti, rýchle priberanie a v priebehu času dokonca rakovinu).
5) Ak je výrobok už spracovaný a pripravený na rýchlu konzumáciu a neobsahuje zoznam ingrediencií, ani o ňom nepremýšľajte (kurací šalát, zemiakový šalát, hotové jedlá do mikrovlnky atď.).
6) Ak je na etikete ryby napísané „chované na farme“, znamená to, že potravinársky priemysel ju s najväčšou pravdepodobnosťou rozmnožil a choval v preplnených nádržiach za pomoci hormónov, aby rýchlo narástla a antibiotikami, aby u nej potláčal infekcie.
7) Miestne pestované produkty sú zvyčajne čisté, bez chemických pesticídov a herbicídov, najmä na farmárskych trhoch, kde sa môžete pre istotu pýtať pestovateľov o ich pestovateľských metódach.
8) Obchod s receptami – ak nájdete produkty, na ktorých obrázok vyzerá chutne, ale ingrediencie obsahujú zlý výber, odfoťte si recept, všetky zdravé ingrediencie kúpte zvlášť a jedlo si pripravte sami. Zlé ingrediencie pritom nahraďte zdravými.
9) Termíny „All Natural“ (všetko prírodné) a „Natural“ (prírodné) znamenajú, že sú v takýchto produktoch obmedzené iba umelé prísady, ale produkt môže stále obsahovať pesticídy a geneticky modifikované organizmy.
10) Pre druhy ovocia a zeleniny nachádzajúce sa na zozname najviac pesticídmi znečistených plodín hľadajte nápis „pestované v skleníku“ alebo „certifikované bio/organické“. Tieto plodiny totiž ľahko do seba absorbujú pesticídy, ktoré sa nedajú jednoducho zmyť.
Zoznam druhov zeleniny a ovocia s najvyšším obsahom rezíduí pesticídov
Organizácia Environmental Working Group (Pracovná skupina pre životné prostredie) testuje mnoho druhov produktov na rezíduá pesticídov, vrátane neurotoxických insekticídov, ktoré sú vysoko toxické pre zvieratá, vrátane ľudí.
Konvenčné jahody sú na vrchole tohto zoznamu, často obsahujú 10 alebo viac rôznych zvyškov pesticídov. Tie sa môžu vsiaknuť do jahôd kvôli ich poréznemu vonkajšiemu povrchu, takže ich umytie veľa nevyrieši.
Až 85 percent listovej zeleniny, vrátane kelu, šalátu, horčice či špenátu obsahuje pesticídy a insekticídy, ktoré sa považujú pre telo za neurotoxické.
Broskyne, hrušky, nektárinky, jablká, hrozno, čerešne a čučoriedky sú ovocie, ktoré je vhodné mať mať vždy označené ako „certifikované bio/organické“, aby ste sa vyhli pesticídom, ktoré ničia dobré črevné baktérie a môžu viesť k syndrómu dráždivého čreva, bolestiam hlavy, únave, zahmlenému mozgu, imunitnej disfunkcii a nakoniec demencii.
Sladká paprika, feferónky a zelené fazuľky dopĺňajú zoznam najviac pesticídmi znečistených plodín.
Ak nezoženiete plodiny v bio kvalite, potom tie konvenčné vždy dôkladne prepláchnite v teplej vode, ideálne s pridaním sódy bikarbóny alebo octu.
Autor: S.D. Wells, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net