Tel:+421 903 721 281, mail:datacenter@datacenter.sk

Špičkový onkológ prehovoril: „Ivermektín sa preukázal efektívnejší než chemoterapia“

 

(Baxter Dmitry, The People’s Voice) Podľa svetoznámeho kanadského onkológa Dr. Williama Makisa citovaním významnej medzinárodnej štúdie o rakovine preukázal, že ivermektín je účinnejší než chemoterapia a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov oslabujúcich organizmus.

Dr. Makis tvrdí, že zistenia štúdie si vyžadujú zásadný posun v liečbe pokročilého karcinómu prsníka, keďže dôkazy ukazujú, že ivermectin dokáže výrazne prekonať tradičnú chemoterapiu.

Podľa Dr. Makisa, liek proti parazitom ivermektín zaznamenal ohromujúce výsledky – prekonal široko používaný chemoterapeutický liek paclitaxel a zničil rakovinové kmeňové bunky, čiže tie, ktoré sú zodpovedné za metastázy a recidívu ochorenia.

Doktor Makis zakladá svoju naliehavú prosbu na štúdii mexických výskumníkov z roku 2017, ktorá mala zásadne zmeniť liečbu rakoviny prsníka.

Štúdia publikovaná pod názvom „Ivermektín ako inhibítor rakovinových kmeňových buniek“ odhaľuje, ako ivermektín ničí kmeňové bunky rakoviny prsníka, čím ponúka novú nádej pacientom, ktorí bojujú s pokročilými štádiami tohto onkologického ochorenia.

Rakovinové kmeňové bunky sú síce malá, ale silná subpopulácia buniek v nádore. Na rozdiel od väčšiny nádorových buniek majú schopnosť neobmedzenej obnovy a sú do značnej miery zodpovedné za metastázovanie rakoviny do iných častí tela a recidívu po liečbe.

Tradičné chemoterapeutické lieky, ako je paclitaxel, sa primárne zameriavajú na bežné nádorové bunky, pričom kmeňové nádorové ponechávajú nedotknuté, čo umožňuje návrat alebo rozšírenie rakoviny.

V roku 2009 výskumníci z Massachusseského technologického inštitútu (MIT) a Harvardu zistili, že ďalší antiparazitický liek, salinomycín, dokáže v porovnaní s chemoterapiou znížiť počet kmeňových buniek rakoviny prsníka viac ako 100-krát (čiže na 1% pôvodného množstva).

Mexickí vedci na základe tohto objavu a po skríningu 1 623 zlúčenín identifikovali ivermektín ako molekulu, ktorá sa najviac podobá salinomycínu.

Štúdia zistila, že ivermektín nielenže zabíja kmeňové bunky rakoviny prsníka, ale pôsobí ešte oveľa účinnejšie než chemoterapia.

Podľa výskumníkov ivermektín prednostne inhibuje životaschopnosť populácií rakovinových kmeňových buniek v porovnaní s celkovou populáciou rakovinových buniek. Opačný priebeh bol pozorovaný pri liečbe paclitaxelom.

Kľúčové zistenia štúdie sú:

1. Ivermektín prekonáva chemoterapiu (paclitaxel) – zameriava sa na rakovinové kmeňové bunky, ktoré sú odolné voči tradičnej liečbe.

2. Ivermektín ničí rakovinové kmeňové bunky – tieto kmeňové bunky sú zodpovedné za časté zlyhanie liečby rakoviny, metastázy a recidívu, vďaka čomu je ivermektín účinným nástrojom na prevenciu šírenia alebo návratu rakoviny.

3. Ivermektín znižuje expresiu „kmeňových génov“ – tieto gény sú vysoko exprimované v rakovinových kmeňových bunkách a ich potlačenie oslabuje schopnosť rakoviny regenerovať sa.

Štúdia tiež zdôrazňuje dlhodobý bezpečnostný profil ivermektínu, ktorý sa používa na liečbu miliónov pacientov s parazitickými ochoreniami, ako je napríklad onchocerciáza. Vzhľadom na svoj preukázaný bezpečnostný profil je ivermektín silným kandidátom na použitie pri liečbe rakoviny.

Napriek týmto pozoruhodným zisteniam sa ivermectin na liečbu rakoviny prsníka príliš nepoužíva.

Dr. Makis tvrdí, že príčina spočíva v systémových bariérach v rámci medicínskeho a farmaceutického priemyslu. Potenciál ivermektínu prekonať chemoterapiu totiž spochybňuje súčasný model liečby rakoviny, ktorý sa vo veľkej miere spolieha na drahé a málo účinné lieky.

Záver

Podľa doktora Makisa a štúdie z roku 2017 by sa ivermektín mal podávať všetkým pacientkam s pokročilou rakovinou prsníka.

Jeho schopnosť zacieliť a eliminovať rakovinové kmeňové bunky by mohla výrazne znížiť riziko zlyhania liečby, šírenia metastáz a recidívy ochorenia. Tým ponúka nový silný nástroj v boji s touto smrteľnou chorobou.

Prečo sa teda ivermektín nepoužíva? Ako hovorí Dr. Makis: „Myslím, že všetci poznáme odpoveď.“

 

Autor: Baxter Dmitry, Zdroj: thepeoplesvoice.tv, Spracoval: Badatel.net