Tel:+421 903 721 281, mail:datacenter@datacenter.sk

Nová štúdia hovorí, že Slnko a nie CO2 poháňa klímu na Zemi

(Rhoda Wilsonová, Expose News) Odborníci, ktorí analyzovali správu Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPPC) Organizácie spojených národov, poukazujú na zmeny v albede našej planéty ako faktora spôsobujúceho nárast globálnych teplôt. Albedo znamená podiel energie Slnka, ktorú Zem odráža späť do vesmíru.

Správa IPCC naznačuje, že trend otepľovania Zeme nie je spôsobený aktivitami súvisiacimi s človekom, ale zmenami v albede planéty.

Ned Nikolov je vedec špecializujúci sa na klímu, kozmológiu a astrofyziku. Karl Zeller je klimatický vedec a Nikolovov dlhoročný výskumný spolupracovník. Títo dvaja vedci tvrdia, že interpretácia údajov IPCC je chybná a že atmosférický tlak zohráva významnejšiu úlohu pri globálnom otepľovaní ako skleníkové plyny.

Nikolov a Zeller naznačujú, že IPCC skreslil a potenciálne sfalšoval údaje zo systému CERES od NASA o slnečnom a dlhovlnnom žiarení, aby im to pasovalo do prevládajúceho príbehu o klimatických zmenách spôsobených človekom, konkrétne o úlohe CO2 a jeho vplyve na trendy absorpcie slnečnej energie.

Na základe svojej analýzy údajov z CERES Nikolov naznačuje, že všetko globálne otepľovanie pozorované za posledných 24 rokov možno pripísať zvýšenej absorpcii slnečnej energie v dôsledku zníženej oblačnosti, nie rastúcim hladinám CO2.

„Toto nie je moja teória,“ povedal Nikolov. „Pochádza priamo zo satelitných údajov, ktoré poskytla NASA. Je to na ich stránke.”

Zeller zasa kritizuje interpretáciu údajov IPCC a poznamenáva, že ich modely predstavujú zavádzajúce trendy invertovaním skutočných meraní, čo ukazuje na zvýšenie albeda.

Nikolov a Zeller tvrdia, že skleníkové plyny ako CO2 majú v porovnaní s atmosférickým tlakom zanedbateľný vplyv na globálne otepľovanie.

 

Ich výskum publikovaný v časopise Geomatics pripisuje nedávne oteplenie, vrátane extrémnej tepelnej anomálie v roku 2023, ktorú NASA označila za najteplejší rok v histórii, zmenám v slnečnom žiarení, nie skleníkovým plynom.

Tu je twít Nikolova na socialnej sieti X (bývalý Twitter), v ktorom oznámil publikovanie svojej správy:

„Tieto zistenia si vyžadujú zásadné prehodnotenie súčasnej paradigmy chápania klimatických zmien a súvisiacich sociálno-ekonomických iniciatív (ako Grean Deal – pozn. redakcie) zameraných na drastické zníženie priemyselných emisií uhlíka za každú cenu,“ napísali vedci.

Nikolov a Zeller požadujú väčšiu transparentnosť a kontrolu údajov o klíme, pričom uznávajú, že je ťažké spochybniť zakorenený globálny príbeh o človekom spôsobenom globálnom otepľovaní.

Tento článok je zhrnutím článku s názvom „Údaje IPCC ukazujú, že ľudská aktivita nespôsobuje globálne zvýšenie teploty“, ktorú napísal Adrian Norman a publikoval portál SCNR. Pôvodný článok si môžete prečítať TU.

 

Autor: Rhoda Wilsonová, Zdroj: expose-news.com, Spracoval: Badatel.net