Tel:+421 903 721 281, mail:datacenter@datacenter.sk

Podľa vedeckej štúdie dokáže látka ergotioneín z húb predĺžiť ľudský život

 

(Zoey Sky, Natural News) Huby sú skvelým doplnkom mnohých jedál. Najnovší výskum však naznačuje, že prínosy, ktoré ponúkajú huby, presahujú rámec kuchyne.

Niekoľko štúdií zistilo, že jedna zlúčenina v hubách môže predĺžiť ľudský život. Nedávna štúdia skúmala potenciálne prínosy bioaktívnych zlúčenín pochádzajúcich z húb na dĺžku života a zdravie. Cieľom štúdia bolo hľadanie možností na minimalizáciu chorôb súvisiacich s vekom človeka.

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Nutrition Journal skúmala zdravotné prínosy húb. Vedci zistili, že konzumácia húb je spojená s dlhším životom. Tento prínos pripísali vysokému obsahu látky ergotioneín. Ide o antioxidačnú aminokyselinu, ktorá sa nachádza v hubách a baktériách.

Počas priebehu štúdie výskumníci preskúmali údaje z tretieho amerického národného prieskumu zdravia a výživy, ktoré vykonalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). 20-ročná prospektívna kohortová štúdia zahŕňala vyše 15 000 účastníkov.

Výsledky analýzy ukázali, že ľudia, ktorí zaradili huby do svojho jedálnička, mali až o 16 percent nižšiu šancu na predčasné úmrtie.

Vedci tiež zistili, že konzumácia jednej porcie húb denne namiesto spracovaného mäsa znížila pravdepodobnosť predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny o najmenej 35 percent.

Výskumný tím vysvetlil, že tento prínos môže byť spôsobený antioxidačnými, protizápalovými a neuroprotektívnymi účinkami ergotioneínu. Tiež naznačili, že vlastnosti ergotioneínu proti starnutiu by mohli prameniť z jeho schopnosti chrániť pred skracovaním telomér.

Výskum ukazuje, že ergotioneín má ochranné účinky na teloméry

Teloméry sa zvyčajne označujú ako ochranné „čiapky“ pre chromozómy. Tieto dlhé šnúrky jemnej, komplikovane skladanej DNA fungujú ako ochranné plastové špičky na šnúrkach topánok, ktoré pomáhajú predchádzať rozstrapkaniu a poškodeniu šnúrok.

Podobne to funguje aj s DNA a telomérmi. Dlhšie teloméry sú spájané s lepším zdravím buniek a tiež s dlhovekosťou.

Teloméry sa však časom prirodzene skracujú, čo spôsobuje, že sú menej schopné zachovať štruktúru chromozómov. Kratšie teloméry sú spojené so starnutím a chronickými degeneratívnymi ochoreniami.

V štúdii s účastníkmi staršími ako 60 rokov mali ľudia s kratšími telomérmi trikrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby ako tí, ktorí mali teloméry dlhšie. Mali tiež najmenej osemkrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rôzne infekcie.

V ďalšej predbežnej štúdii publikovanej v Journal of Dietary Supplements v roku 2022 výskumný tím zistil, že aplikácia ergotioneínu na bunky počas ôsmich týždňov zmiernila skrátenie telomér v dôsledku oxidačného stresu.

 

Vedci predpokladajú, že to môže potenciálne pomôcť vyhnúť sa mutáciám v DNA, ktoré spôsobujú rakovinu.

Vedci napokon dospeli k záveru, že výsledky ich výskumu podporujú „potenciálnu úlohu ergotioneínu pri stavoch súvisiacich s oxidačným stresom a zdravom starnutí“. Ergotioneín tiež podporuje dlhovekosť tým, že pomáha dopĺňať a recyklovať glutatión, hlavný antioxidant tela.

Údaje ďalej naznačujú, že ergotioneín ponúka cenné 3 účinky proti starnutiu – podporuje dlhšie teloméry, chráni DNA a recykluje glutatión.

Huby podporujú aj optimálne zdravie mozgu

V samostatnej štúdii vedci zistili, že ľudia starší ako 60 rokov vykazovali nižšie hladiny ergotioneínu. Dodali, že ľudia nad 60 rokov s miernym kognitívnym poškodením súvisiacim s vekom vykazovali ešte prudší pokles tejto dôležitej aminokyseliny.

To je zlé, pretože ergotioneín, ktorý pomáha chrániť mozgové bunky pred oxidačným stresom, zároveň pomáha starnúcim dospelým udržiavať zdravé myslenie a pamäť.

Štúdie v skúmavke a na zvieratách ukázali, že ergotioneín dokáže tiež podporiť pamäť vytváraním nových neurónov (mozgových buniek).

V štúdii publikovanej v časopise Japanese Journal of Pharmacology (Japonský žurnál farmakológie), výskumný tím podával zdravým dospelým aj tým s miernym kognitívnym poškodením extrakt z húb obsahujúci 5 mg ergotioneínu denne počas 12 týždňov.

Zistili, že suplementácia viedla k výraznému zlepšeniu verbálnej pamäte, pracovnej pamäte a trvalej pozornosti tak u zdravých, ako aj mierne postihnutých dobrovoľníkov.

(Súvisiace: 6 húb, ktoré by ste mali jesť, aby ste predišli kognitívnemu útlmu a znížili riziko demencie.)

Okrem účinkov proti starnutiu ergotioneín tiež pomáha podporovať zdravý imunitný systém, optimálnu kardiovaskulárnu funkciu a zdravú pokožku. Ergotioneín sa dokonca používa v sérach a krémoch na starostlivosť o pleť na zníženie výskytu jemných vrások a upokojenie začervenania a podráždenia pokožky.

Používa sa aj v produktoch, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu pigmentácie pokožky spôsobeného ultrafialovým žiarením.

 

Autor: Zoey Sky, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net