Tel:+421 903 721 281, mail:datacenter@datacenter.sk

Merck podvádzal pri klinických skúškach HPV vakcíny: Ľudí v placebo skupine poškodil hliníkovými adjuvantami

(Lance D. Johnson, Natural News) Vakcinačný priemysel predstiera, že jeho výtvory sú bezpečné. Robí to tým spôsobom, že počas klinických štúdií nepoužíva skutočné neaktívne placebo.

Nová štúdia publikovaná v International Journal of Risk & Safety in Medicine (Medzimárodný žurnál rizík a bezpečnosti v medicíne) zistila, že spoločnosť Merck sa vedome zapojila do vedeckého podvodu, keď testovala svoju HPV vakcínu proti papiloma vírusom na ľudských subjektoch.

Aby vakcína vyzerala bezpečnejšie, než v skutočnosti bola, spoločnosť Merck navrhla klinickú skúšku s použitím toxického hliníkového adjuvantu ako „placeba“.

Návrh štúdie zavádzajúcim spôsobom uvádzal, že jedna polovica účastníkov dostane aktívnu vakcínu, zatiaľ čo druhá polovica dostane placebo vakcínu (čo znamená vakcínu bez účinnej látky).

Placebom použitým v štúdii však nebol neakívny fyziologický roztok (slaná voda), ale amorfný hydroxyfosfát síran hlinitý (AAHS). Takéto „placebo“ môže u niektorých ľudí spôsobiť vážne alergické reakcie.

Nežiaduce reakcie látky AAHS súvisia s neurotoxickými účinkami hlinitej soli, ktoré zahŕňajú epilepsiu a nepredvídateľné neurologické a zápalové reakcie v celom tele.

Vakcína proti HPV tiež používa hliníkový adjuvant na zvýšenie svojej účinnosti, no hliník v skutočnosti spôsobuje iba zápaly a poškodenie mozgu

Účelom tohto adjuvantu je spôsobiť zápal a prinútiť imunitne reagujúce bunky prísť do miesta vpichu a vyvolať imunitnú odpoveď B-buniek (druh bielych krviniek). Umelé vyvolanie zápalovej reakcie je však dnes už zastaraná veda a je hlavným dôvodom výskytu nežiaducich účinkov po očkovaní.

Hliníkové soli sa vychytávajú v cytoplazme imunitných buniek, sú potom prenášané cez krvný obeh a niekedy prechádzajú aj cez hematoencefalickú bariéru v mozgu.

Nakoniec sa ióny hliníka vyplavia na nejakom mieste v tele a spôsobia tam nepredvídateľné poškodenie buniek. Množstvo hliníka v licencovaných vakcínach sa pohybuje od 0,125 do 0,85 mg v jednej dávke.

Ak skupina účastníkov štúdie s „placebom“ aj skupina s aktívnou vakcínou proti HPV obsahujú hliníkové adjuvanty, potom bude počet nežiaducich reakcií podobný pre obe skupiny. Rozdiel v negatívnych reakciách tak bude medzi skupinami menší.

Vďaka tomu sa vakcína potom opticky javí rovnako bezpečná, teda porovnateľná s „placebom“ – hoci hliníkové adjuvanty predstavujú vážne zdravotné riziko bez ohľadu na to, aký antigén je s ním kombinovaný.

Klinické skúšky nevyhnutne ukážu, že „placebo“ aj nová vakcína proti HPV síce spôsobujú zdravotné problémy, ale počet zdravotných problémov je približne rovnaký. Farmaceutické firma na základe toho vyhlási, že vakcína vyvoláva menej nežiaducich reakcii ako v skutočnosti vyvoláva.

Tento klamlivý údaj umožňuje štátnym regulačným orgánom schváliť vakcínu na trh bez skutočného vedeckého pochopenia nebezpečenstiev hliníkových adjuvantov a iných zložiek tejto vakcíny.

Keď sa v klinických skúškach používa hliník ako placebo, potom pre vakcíny nemožno hovoriť o „zlatom štandarde“

Klinické skúšky vakcín proti HPV nie sú „zlatým štandardom“. Pre začiatok, účastníci štúdie neboli riadne informovaní o povahe štúdie a rizikách spojených s falošným placebom.

Účastníci boli informovaní, že placebo použité v testoch bude buď fyziologický roztok, alebo neaktívna látka, čo je štandardná prax v klinických skúškach na stanovenie základnej línie pre porovnávanie.

Avšak „placebo“ bolo v skutočnosti adjuvant s obsahom hliníka, ktorý zvyšuje imunitnú odpoveď a potenciálne môže spôsobiť nepriaznivé účinky.

Po prvé, tento podvod neumožnil účastníkom štúdie urobiť plne informované rozhodnutia.

Po druhé, účastníci, ktorí boli náhodne pridelení do „placebo“ skupiny s hliníkovým adjuvantom, boli vystavení zbytočným rizikám a tieto riziká pomohli zamaskovať riziká vakcíny proti HPV.

Použitie aktívneho adjuvantu ako placeba nevytvoril skutočný základ pre porovnávanie a mohlo zakryť skutočné obavy týkajúce sa bezpečnosti samotnej vakcíny.

Takéto falošné klinické skúšky sú porušením lekárskej etiky, ktorá vyžaduje minimalizáciu škôd a zabezpečenie toho, aby účastníci mali presné informácie pre poskytnutie svojho informovaného súhlasu.

No a nakoniec, použitie reaktívneho placeba, ako je hliníkový adjuvant, mohlo byť spoločnosťou Merck odôvodnené pre potenciálne zvýšenie imunogenicity testovanej vakcíny.

Etické obavy spočívajú v tom, že tento výber placeba mohol ohroziť schopnosť vedcov presne posúdiť bezpečnostný profil vakcíny tým, že sa zmazal rozdiel medzi nežiaducimi účinkami súvisiacimi s vakcínou a tými, ktoré spôsobilo placebo.

Ani hliníkový adjuvant, ani HPV vakcína neboli riadne vyhodnotené z hľadiska bezpečnosti, čo by malo vzbudiť regulačné obavy týkajúce sa návrhu testovacích protokolov a dodržiavania etických vedeckých smerníc spoločnosťou Merck.

Záver

Od uvedenia HPV vakcíny spoločnosti Merck na trh sa vyskytlo niekoľko prípadov syndrómu posturálnej ortostatickej tachykardie (POTS) charakterizovaného abnormálnou reakciou točenia hlavy, rozmazaného videnia a závratov pri prechode do vzpriamenej polohy.

Neurologické symptómy sa mnohokrát zhoršujú a môžu u človeka vyvolať dokonca trvalé poškodenie a invaliditu. Väčšinu obetí (85%) tvoria mladé dospievajúce dievčatá, ktorým je sľúbená ochrana pred rakovinou krčka maternice, no napokon skončia s vážnym zdravotným postihnutím.

A najhoršie na tom celom je, že túto podvodom schválenú vakcínu začalo Slovensko plne preplácať pre dievčatá aj chlapcov vo veku 12 až 15 rokov! Ak máte priateľov a známych s deťmi v tomto vekovom rozmedzí, určite ich pred touto vakcínou varujte!

Autor: Lance D. Johnson, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net